NOWO Mastercard

Kreditkort – vad är det?

Det finns olika typer av kort som du kan använda för betalning av varor och tjänster: kreditkort, betalkort och bankkort. De är alla plastkort med en magnetremsa och ett chip, de flesta av transaktionerna sker idag med det lilla chippet eftersom det är säkrare än magnetremsan.

Ett kreditkort

När du använder ett kreditkort handlar du med en kredit som banken som utfärdat kortet har beviljat. Du har blivit beviljad ett visst belopp – en så kallad kredit – som du får använda varje månad att handla för. Du kan inte handla för mer än den kredit du blivit beviljad.

I slutet av månaden har du möjlighet att betala fakturan i sin helhet eller så delar du upp din faktura i mindre delar. Du har ingen ränta på dina köp så länge du betalar hela fakturan innan förfallodatumet och hos vissa kortleverantörer har du upp till 6 månaders fri kredit men så fort du väljer att delbetala tillkommer avgifter för fakturering men också en ränta på de köp du gjort.

Du skaffar ett kreditkort genom att anmäla ditt intresse till banken som sedan gör en kreditkoll på dig. Beroende på din arbetssituation, din inkomst och om du har andra tillgångar eller inte samt om du har eller har haft betalningsanmärkningar får du sedan ett avslag eller en beviljad kredit. Hur stor din kredit är beror på faktorerna som nämns ovan.

Ett betalkort

Ett betalkort skiljer sig lite från ett kreditkort. Betalkortet är nämligen ett kort där du konsumerar fritt under månaden utan gräns eller kredit och när månaden är slut får du en faktura på allt det du spenderat som du får betala. Du har oftast ingen ränta på de köp du gör under månaden men om du skulle låta bli att betala din faktura får du straffavgifter, straffränta och i värsta fall blir kortet indraget. Det är upp till dig att se till så att du inte spenderar mer än vad du har täckning för att betala i slutet av månaden.

Det här är ett kort där du inte behöver bli beviljad någon kredit utan kan handla utan gräns så länge du kan betala din faktura i slutet av månaden. Betalkortet är vanligt i företag där det kan vara skönt att inte ha en övre gräns för hur mycket kortet kan användas. På så sätt kan ett företag som vet att de får in en stor order nästa månad spendera pengar redan idag och betala i efterhand när de fått in kapital i företaget igen.

Ett bankkort

Bankkortet är det vanligaste kortet att börja med när du skaffar ditt första kort. Det som är smidigt med bankkortet är att det är direkt kopplat till ditt bankkonto – oftast är det kopplat till samma konto som du får in din lön, ditt studiebidrag eller andra inkomster på. Det betyder att när du använder ditt bankkort för att betala varor och tjänster dras pengarna direkt från ditt bankkonto och du kan inte spendera mer pengar än vad du har på ditt bankkonto vid köptillfället.