Spara till pensionen

Du behöver inte vara orolig för din pension när du är medlem i NOWO.

När diskussionsämnet pension kommer upp vid middagsbordet kan det lätt delas upp i två läger. De som har kontroll på varenda krona och de som inte orkar engagera sig ännu. Det kan kännas trist eller långt bort, lite orosfyllt och kanske svårt. Med NOWO blir det enkelt för dig att ta kontroll över din pension och göra sparandet till pensionen till en rolig aktivitet utan orosmoln. No worries helt enkelt.

Hur funkar det där med pension då?

Läs mer
Visa fler nyheter

I Sverige har vi ett pensionssystem som är uppdelat i tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat sparande. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen sker i princip automatiskt men det privata sparandet behöver du ta hand om på egen hand. Det är här NOWO kommer in i bilden. NOWO gör det enklare för dig att spara varje dag utan att göra det krångligare. Bli medlem i NOWO idag och läs vidare om allmän pension för att lära dig mer om hur pensionen fungerar.

Allmän pension

Den allmänna pensionen är den största delen av ditt pensionssparande och den är i sin tur uppdelad i två delar. Inkomstpensionen och premiepensionen. Båda betalas ut till dig av staten.

Inkomstpensionen är den största delen i den allmänna pensionen och betalas ut till dig av staten när du arbetar, studerar eller är föräldraledig i Sverige. Hur stor allmän pension du får beror på hur länge du arbetar, var du arbetar och vad du har för lön. Det är inkomstpensionen som ligger till grund för hela din pension, så genom att arbeta så länge du kan påverkar du din pension positivt.

I den allmänna pensionen ingår även premiepensionen och varje år avsätts 2,5% av din lön eller andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen. Det som är speciellt med din premiepension är att du själv får välja var du vill placera de här pengarna. Om du inte gör något aktivt val ligger sparpengarna i fonden APF7 Såfa och växer. För att få premiepensionen att växa är det bästa sättet också att arbeta längre och om du känner dig säker kan du välja att investera dina pengar i en annan fond än APF7 Såfa och på så sätt eventuellt öka ditt pensionssparande.

Är du född 1953 eller tidigare gäller ett äldre pensionssystem med ATP och folkpension. Om du är intresserad kan du läsa mer om reformen av pensionssystemet här.

Lite speciellt för den allmänna pensionen är att det finns ett tak för hur mycket du kan spara varje år. Läs mer om bestämmelserna här.

Tjänstepension

Tjänstepensionen betalas ut av din arbetsgivare om det är avtalat, antingen via ett kollektivavtal eller i ditt anställningskontrakt. Hur mycket som betalas ut till din pension beror på vad du har avtalat med din arbetsgivare och därefter hur mycket du tjänar varje månad och hur länge du är aktiv i arbetslivet. Är du höginkomsttagare är det här den viktigaste pensionsdelen eftersom den allmänna pensionen har ett tak för hur mycket pension du kan få per år. Precis som med den allmänna pensionen får du ett större pensionssparande om du arbetar längre i livet och tar din pension senare. Om du inte är helt säker på om du har tjänstepension eller inte kan du prata med din arbetsgivare eller facket så får du reda på det.

Beroende på vad du har för typ av anställning kan din tjänstepension se olika ut. Läs mer specifik information om din typ av anställning här. Din anställning avgör också hur stor frihet du har att placera din tjänstepension. Om du inte gör något val hamnar ditt sparande automatiskt hos den valcentral som gäller för din anställningsform.

Har du ingen anställning utan studerar eller är arbetslös har du ingen tjänstepension. Om din arbetsplats inte har ett kollektivavtal kan det också vara så att du inte får tjänstepension.

Privat sparande med NOWO

Ditt privata pensionssparande är och blir en viktig del av din framtida pension. Det är här du kan vara med och avgöra hur mycket rörlighet du får när du går i pension. Genom att ha ett privat sparande till pensionen får du större frihet och bättre köpkraft senare i livet. Som medlem i NOWO använder du NOWO MasterCard för att spara till din pension utan att du ens behöver tänka på det!

Oavsett om du är medlem i NOWO eller inte kan det vara bra att lägga undan en liten del av dina pengar varje månad som du inte rör förrän du går i pension. Det kan handla om 500 kronor i månaden eller varför inte sätta en procent av vad du tjänar på lönen varje månad? Att lägga undan bara några procent varje månad gör stor skillnad för din pension senare i livet.