Steg för steg: Bli miljonär lagom till pensionen

  • Kategori
  •  | Ett smartare sparande
  •  | Spara till pensionen
  •  | Tips & Tricks

”Det är ingen spurt. Det är ett maraton.” är ett vanligt uttryck när det gäller sparande i fonder och aktier. Det är oftast inget du blir rik snabbt på. Men på lång sikt kan du faktiskt göra miljoner. Följ bara dessa steg så öskar du möjligheten för att just du blir miljonär lagom till pensionen.

Steg 1.

Starta ett sparande hos Nowo. Vilket som helst som passar dig bäst. Ett tips att ta med här är att gärna %5% av din månadsinkomst efter skatt ska gå till långsiktigt sparande till pensionen. Försök utgå från det när du väljer hur mycket du ska spara.

Steg 2.

Låt sparandet vara. Gå in en gång i månaden och kolla hur det går. Du kommer bli förvånad över hur mkt pengar du kan spara ihop genom att t.ex. microspara med Nowo. Om ditt sparande är minskar så var bara lugn, och fortsätt spara som innan. Börsen går upp och ned och nästa gång du går in och kollar kan du vara på plus igen. Det viktiga är vad hur mycket ditt sparande kan växa från år till år. Inte från en månad till en annan.

Steg 3.

Får du bonus, skatteåterbäring eller bara lite extra pengar över? Sätt in dem till ditt långsiktiga sparande så boostar du sparandet ännu mer.

Steg 4.

Ta inte ut pengarna. Vi vet att det kan kännas lockande att ta ut pengar när ditt sparande vuxit. Men gör inte det. Detta är verkligen helt avgörande för om du ska bli pensionsmiljonär eller inte. För tar du ut pengar som redan växt med ränta-på-ränta-effekt… Då går du inte bara miste om mångdubblad avkastning längre fram, utan för att komma ikapp måste du in med mer rent kapital än du gick in med från början. För om du tar ut säg 100 000 kr, där 10 000 kr är ren avkastning så betyder ju det att du endast lagt in 90 000 kr själv, och att du fått 10 000 kr ”gratis”. Ska du ikapp så måste du ju in med 100 000 i rena pengar, helt själv. Så ta inte ut pengar, det enda som händer är att det drabbar ditt framtida jag och sinkar dig i det långa loppet.

Steg 5.

Bli pensionsmiljonär och börja plocka ut pengarna på månadsbasis. Och njut. Gör allt det där du drömt om!

STARTA ETT SPARANDE